Tak jako u spousty jiných produktů, i u sirupů platí že domácí jsou vždycky lepší.
Výhody domácího sirupu:
- máte jasnou kontrolu nad tím, co do sirupu dáte
- sami si zvolíte velikost balení/sklenic, do kterých sirup nadávkujete a díky tomu snížíte případné zbytky a vyhazování
- můžete si připravit sirup nejen jednodruhový, ale přidat si do něj i další suroviny, dle aktuální potřeby
Nevýhody domácího sirupu:
- příprava vyžaduje čas
- občas je příprava doprovázena nežádoucím jevem – nepořádkem v kuchyni, jehož úklid nepřejeme ani našim nepřátelům
- ne vždy máme přístup k čerstvým bylinám
- musíme mít jistotu, že víme jaké byliny jsme si nasbírali
Řešením nevýhod jsou sirupy již hotové » třeba tady «
JITROCEL KOPINATÝ list 1 g
(plantago lanceolata)
Povolená tvrzení o jitroceli:
- napomáhá normálnímu trávení, normální funkci střevního traktu, mikroflora
- má příznivý vliv na vylučování – pročištění,
- napomáhá při metabolismu lipidů – hladina cholesterolu v krvi
- má příznivý vliv na normální funkce dýchacího systému
- je to antioxidant
- napomáhá normální funkci střevního traktu, mikrobiální rovnováha,
- má příznivý vliv na normální stav kloubů
- má příznivý vliv na normální trávení a funkce jater, pročištění
JITROCELOVÝ SIRUP ZA STUDENA
Suroviny:
- čerstvé listy jitrocele
- cukr nebo med
- sklenice
Listy jitrocele nesbíráme poblíž prašných cest, mezi paneláky ve městech, apod.
- Listy jitrocele pokrájíme na menší kousky. V případě potřeby listy před zpracováním omyjeme a osušíme,
- Připravíme si sklenici – čistou, vyvařenou, suchou. Jakákoliv nečistota může způsobit tvorbu plísně.
- Na dno sklenice nasypeme první vrstvu jitrocele.
- Vrstvu jitrocele zasypeme přibližně stejně vysokou vrstvou cukru nebo zalijeme medem.
- Opakujeme body 3. a 4. až do naplnění sklenice.
- Poslední vrstva je cukr nebo med.
- Sklenici umístíme na teplejší místo, ale ne přímo na slunce. Potřebujeme, aby se cukr začal rozpouštět a vytahovat z jitrocele šťávu.
- Nechte přírodu pracovat cca 10 dní.
- Obsah sklenice přecedíme, vymačkáme zbytek šťávy, dobře uzavřeme a umístíme do chladnějších prostor, mimo dosah sluníčka.
- Po otevření skladujeme v lednici a zpracujeme nejlépe do 2-3 týdnů od otevření.
♥ Sirup vám při správných podmínkách vydrží neotevřený celou zimu.
♥ V případě nouze lze použít i jitrocel sušený (odkaz na e-shop).
♥ Sirup užíváme samotný, na oslazení čaje (ne vařícího) či do studeného nápoje.
♥ Sirup můžeme užívat preventivně nebo jako pomoc při nachlazení. Je vhodný pro děti od 3 let i dospělé.
Existuje také zpracování jitrocele do sirupu za tepla – vařením. Za nás tuto metodu nedoporučujeme, jelikož si myslíme, že tato metoda nedovolí všem prospěšným látkám přestoupit do sirupu. Neříkáme však, že je to metoda špatná a nebo nefungující.
Sdílíme jen to, co máme my samy vyzkoušené 🙂