Přeskočit na obsah

Tak jako u spousty jiných produktů, i u sirupů platí že domácí jsou vždycky lepší.

Výhody domácího sirupu:

  • máte jasnou kontrolu nad tím, co do sirupu dáte
  • sami si zvolíte velikost balení/sklenic, do kterých sirup nadávkujete a díky tomu snížíte případné zbytky a vyhazování
  • můžete si připravit sirup nejen jednodruhový, ale přidat si do něj i další suroviny, dle aktuální potřeby

Nevýhody domácího sirupu:

  • příprava vyžaduje čas
  • občas je příprava doprovázena nežádoucím jevem – nepořádkem v kuchyni, jehož úklid nepřejeme ani našim nepřátelům
  • ne vždy máme přístup k čerstvým bylinám
  • musíme mít jistotu, že víme jaké byliny jsme si nasbírali

Řešením nevýhod jsou sirupy již hotové » třeba tady «

JITROCEL KOPINATÝ list 1 g

(plantago lanceolata)

Povolená tvrzení o jitroceli:

  • napomáhá normálnímu trávení, normální funkci střevního traktu, mikroflora
  • má příznivý vliv na vylučování – pročištění,
  • napomáhá při metabolismu lipidů – hladina cholesterolu v krvi
  • má příznivý vliv na normální funkce dýchacího systému
  • je to antioxidant
  • napomáhá normální funkci střevního traktu, mikrobiální rovnováha,
  • má příznivý vliv na normální stav kloubů
  • má příznivý vliv na normální trávení a funkce jater, pročištění

JITROCELOVÝ SIRUP ZA STUDENA

Suroviny:

  • čerstvé listy jitrocele
  • cukr nebo med
  • sklenice

Listy jitrocele nesbíráme poblíž prašných cest, mezi paneláky ve městech, apod.

  1. Listy jitrocele pokrájíme na menší kousky. V případě potřeby listy před zpracováním omyjeme a osušíme,
  2. Připravíme si sklenici – čistou, vyvařenou, suchou. Jakákoliv nečistota může způsobit tvorbu plísně.
  3. Na dno sklenice nasypeme první vrstvu jitrocele.
  4. Vrstvu jitrocele zasypeme přibližně stejně vysokou vrstvou cukru nebo zalijeme medem.
  5. Opakujeme body 3. a 4. až do naplnění sklenice.
  6. Poslední vrstva je cukr nebo med.
  7. Sklenici umístíme na teplejší místo, ale ne přímo na slunce. Potřebujeme, aby se cukr začal rozpouštět a vytahovat z jitrocele šťávu.
  8. Nechte přírodu pracovat cca 10 dní.
  9. Obsah sklenice přecedíme, vymačkáme zbytek šťávy, dobře uzavřeme a umístíme do chladnějších prostor, mimo dosah sluníčka.
  10. Po otevření skladujeme v lednici a zpracujeme nejlépe do 2-3 týdnů od otevření.

♥ Sirup vám při správných podmínkách vydrží neotevřený celou zimu.

♥ V případě nouze lze použít i jitrocel sušený (odkaz na e-shop).

♥ Sirup užíváme samotný, na oslazení čaje (ne vařícího) či do studeného nápoje.

♥ Sirup můžeme užívat preventivně nebo jako pomoc při nachlazení. Je vhodný pro děti od 3 let i dospělé.


Existuje také zpracování jitrocele do sirupu za tepla – vařením. Za nás tuto metodu nedoporučujeme, jelikož si myslíme, že tato metoda nedovolí všem prospěšným látkám přestoupit do sirupu. Neříkáme však, že je to metoda špatná a nebo nefungující.

Sdílíme jen to, co máme my samy vyzkoušené 🙂