BYLINY A JEJICH ZPRACOVÁNÍ
Babka kořenářka, nebo babka bylinářka? Pro někoho je to totéž. Některá bylinářka nechce být nazývána kořenářkou. Děvče milující byliny nechce být nazváno babkou. Čert aby se v tom vyznal. A když už je pořádek v babkách a bylinářkách, přijdou na řadu maceráty, tinktury, nálevy a mastičky. A teď babo raď.
A tak jo. Jako babka kořenářka lomeno bylinářka se vám pokusím udělat pořádek v základních metodách zpracování bylin. Protože ať už si byliny sbíráte sami nebo je kupujete, volba metody zpracování vás prostě nemine.
Vezmeme to postupně:
Co je to bylina?
Bylina je rostlina, která má nedřevnatějící nadzemní stonek. [1]
Bylina je také žánr ruských epických hrdinských básní. Těmi bychom se zabývali pouze pokud by některý bohatýr-hrdina použil při svých chrabrých činech místo meče diviznu. Nebo pokud by nabídl spanilé krásce místo sňatku čaj z meduňky.
Co je to fytoterapie?
Fytoterapie je činnost, v minulosti známá též jako bylinkářství, při které jsou využívány léčivé rostliny. Fytoterapie bývá označována jako druh alternativní medicíny. Osoba praktikující fytoterapii se označuje jako fytoterapeut, případně jako bylinkář. První doložená zmínka o využívání léčivých rostlin je z období 3000 př. n. l..[2]
Jak sbírat byliny?
Byliny sbíráme stejně jako houby – pouze takové, které s jistotou poznáme.
Byliny sbíráme v čistém prostředí.
Byliny nesbíráme v okolí silnic, železnic, prašných cest, skládek, ploch s umělým nebo chemickým hnojením/postřikem.
V případě že nemáme možnost si byliny nasbírat, můžeme využít z mnoha e-shopů, které nabízí byliny sušené v různé gramáži. (například byliny už od 1 gramu najdete zde)
Kdy sbírat byliny?
Byliny v průběhu roku rostou, kvetou, odkvétají. Některé sbíráme před květem, jiné sbíráme až do prvního mrazu.
Každá bylina má svůj správný čas sběru. Je důležité tento čas respektovat.
Naprosto krásně to napsala Herbářka:
„Doporučuji bylinky sbírat za suchého a slunného počasí, kdy rostliny obsahují nejvíce účinných látek. …
Bylinky sbírejte v době, kdy obsahují největší množství aktivních složek a v závislosti na používané části – květy rozvité, nejlépe dopoledne; listy a nať brzy před květem, kdy jsou listy svěží a zdravě zelené s příznivým chemickým složením; kořeny a oddenky dobýváme ze země náležitě zdužnatělé v době vegetačního klidu pozdě na podzim nebo brzy z jara, kdy mají nejvíce fyziologicky účinných látek. …”[3]
Abyste neprošvihli správný čas na sběr tradičních bylin, které rostou kolem vás, poslouží vám k tomu jednoduchý sběrový kalendář.
Jak zpracovávat byliny?
-
Sušení bylin
- Sušení bylin je nejčastější metoda okamžitého zpracování čerstvých bylin. Byliny se nesmí zapařit. Byliny se nejčastěji suší na stinném, větraném a suchém místě. Alternativou k přirozenému sušení jsou moderní automatické sušičky.
- Po usušení bylin můžeme byliny míchat a kombinovat, abychom získali směs podle našich potřeb.
- Míchání bylin je vázané pravidly, doporučeními a jasně danými maximálními poměry. Povědomí o těchto pravidlech a poměrech získáme studiem fytoterapie, praxí a dlouhodobým vzděláváním.
-
Zamrazení bylin
- Doporučujeme byliny zamrazit zalité vodou a v mrazáku skladovat maximálně po dobu jednoho roku.
-
Macerace bylin v alkoholu
- Doporučuji min. 40% alkohol, šetřit se v tomto případě nemusí vyplatit a nedostatečný obsah alkoholu může byliny znehodnotit. U běžných bylin se uvádí poměr 1 váhový díl byliny na 5 váhových dílů alkoholu. Alkohol s bylinou umístíme do tmavé nádoby a denně protřepáváme. Macerace v alkoholu by měla trvat alespoň 1 týden, ideálně pak 1-3 týdny. Poté se výluh scedí a nechá se 24 hodin v chladu tzv. vyčeřit. Čirý roztok se slije, zbytek se zfiltruje, oba výluhy s smísí a doplní lihem na původní množství.
-
Macerace bylin v oleji – tinktura
- Byliny nesmí být mokré (využít můžete pro jistotu byliny již přímo sušené), musí být zcela ponořené do oleje, pracovat musíte s čistými pomůckami, čistýma rukama a dobrým olejem. Olej neplesniví, není nutné jej jakkoliv konzervovat. Pokud se objeví v oleji plíseň, bude za něj zodpovědná buď nečistota nebo voda v bylinách. Olej může žluknout – to zase urychlí přímé sluneční záření.
-
Macerace bylin ve vodě
- Nejvíce vhodné pro slizovité byliny (např. sléz, proskurník, atd.) Připravuje se louhováním byliny ve studené vodě, nejčastěji po dobu 6 – 8 hodin.
-
Naložení bylin do cukru
- Jednoduchá metoda výroby sirupu za studena (tip na výrobu domácího jitrocelového sirupu najdete zde)
-
Příprava nálevu z bylin
- Nálev z bylin je nejčastější způsob zpracování byliny k okamžitému užívání. Připravuje se přelitím byliny vroucí nebo horkou vodou (podle typu byliny a použité části byliny) a následným louhováním (nejčastěji 5-15 minut podle typu a části byliny)
-
Příprava odvaru z bylin
- Odvar z bylin se připravuje k okamžité spotřebě. Nejčastěji se metody odvaru používá pro zpracování kořenů bylin, dále pak také kůr a některých plodů.
-
Výroba sirupu z bylin za tepla
- Odvary z bylin zahuštěné cukrem – nejjednodušší a nejobecnější popis výroby sirupu za tepla 🙂
-
Extrakt z byliny
- „Extrakty jsou zahuštěné výtažky z rostlin. Extrakčním médiem může být např. voda, líh, propylenglykol, glycerin. Mohou být tekuté nebo suché získané odparem.”[4]
-
Zpracování bylin do mastí
- Zpracované extrakty do masťových základů.
Co je to macerování bylin?
Macerování bylin je louhování za studena. Je to způsob, kterým se získávají z bylin konkrétní látky.
Jak byliny užívat?
Můžeme rozlišovat dvě základní kategorie bylin:
- byliny vhodné k užívání pro „každého“
- byliny nevhodné k užívání pro „každého“
Byliny z první kategorie i přesto musíme ještě trochu rozdělit, protože byliny vhodné pro dospělého k pití „každý den“, nejsou vhodné pro děti do 3 let buď vůbec, nebo hodně naředěné, u dětí trochu starších jsou tytéž byliny vhodné ředěné nebo v omezeném množství. Samostatnými kategoriemi jsou potom těhotné a kojící ženy, senioři.
Byliny z druhé kategorie a jejich užívání by vám měl VŽDY A BEZ VÝJIMKY stanovit pouze ODBORNÍK. Více o tomto citlivém tématu najdete v samostatném zamyšlení zde.
Co napsat závěrem?
Vše co potřebuješ, roste kolem tebe. Respektuj znalosti našich předků, nezapomeň na nové poznatky. A hlavně: Buďte hodní na sebe a své zdraví.
Zdeňka, Pomoc z přírody